Kan ik subsidie krijgen voor de isolatie van mijn huis?

Verduurzamen: https://www.independer.nl/energie/info/besparen/energiezuinige-kozijnen

Sinds 1 januari 2022 kan u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Ook verenigingen van eigenaren (vve’s) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en vve’s kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.

Subsidie voor isolatie koophuis

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen zoals:

De subsidie geldt alleen bij 2 of meer maatregelen. Of bij een grote aanpassing zoals:

Bekijk alle voorwaarden per isolatiemaatregel. En bereken hoeveel kosten u vergoed kan krijgen uit de subsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE). Als u vragen heeft over ISDE, kunt u contact opnemen met RVO.

Subsidie isolatie appartementen voor vve

Verenigingen van eigenaren (vve’s) kunnen ook een aanvraag indienen voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). De vve kan deze subsidie gebruiken voor:

  • energieadvies;
  • procesbegeleiding of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP);
  • energiebesparende maatregelen in het gebouw en de appartementen.

Energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening kunt u boetevrij en tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende investeringen. Deze lening is voor eigenaren van een koopwoning.

Voor vve’s is er de vve Energiebespaarlening.

U leest meer informatie over energiesubsidies en leningen op de website van Milieu Centraal.

 

Voor hulp bij het aanvragen van subsidies werken wij samen met administratiekantoor alle aandacht, neem gerust een kijkje op hun pagina via de link hieronder:

 

Nieuw logo (verkleind)
Minder kou door je ramen? Vervang enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas. Je houdt de warmte binnen en het wordt stiller in huis. En het is goed voor je energierekening en het klimaat. Maar wanneer vervang je het glas en waardoor? Wat kost het en wat levert het je op?

HR++ en triple glas… wat betekent het eigenlijk? Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert. Een nog wat onbekende glassoort is vacuümglas: dat is dubbel glas dat supergoed isoleert. Deze glassoort is wel duurder dan HR++ of tripel glas. 

Kosten en besparing HR++ glas

Zijn de kozijnen nog goed? Dan is HR++ glas in de bestaande kozijnen een goede keuze. Als je alle ramen (22 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas, kost dat ongeveer € 3.700. Daar gaat de subsidie nog van af. En wat bespaar je ermee? Stel, je had overal dubbel glas, dan scheelt dat zo’n € 85 tot 210 per jaar aan energiekosten, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. Had je overal nog enkel glas? Dan bespaar je veel meer.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten en besparingen als je HR++ glas in het hele huis plaatst (in bestaande kozijnen). Wil je weten wat triple glas kost en bespaart? Kijk bij Nieuwe kozijnen: triple glas.

Kosten HR++ glas in bestaande kozijnen

Soort woningKostenSubsidieJe betaalt netto
Tussenwoning€ 3.500€ 1.100€ 2.400
Hoekwoning€ 3.700€ 1.150€ 2.550
2-onder-1-kap€ 4.000€ 1.300€ 2.700
Vrijstaand huis€ 5.500€ 1.600€ 3.900

Besparing dubbel glas vervangen door HR++ glas

In de tabel zie je wat je bespaart je als je in het hele huis dubbel glas hebt, en dat laat vervangen door HR++ glas.

Soort woningBesparing gas per jaar (m3)Besparing per jaar bij gasprijs 3 euro/m3Besparing per jaar bij gasprijs 1,20euro/m3
Tussenwoning65 m3200 euro80 euro
Hoekwoning70 m3210 euro85 euro
2-onder-1-kap80 m3230 euro95 euro
Vrijstaand huis100 m3300 euro120 euro

En als je enkel glas vervangt?

Als je enkel glas vervangt, blijven de kosten hetzelfde maar is de besparing een stuk hoger. Hieronder zie je wat je bespaart als je in het hele huis enkel glas heb en dit vervangt door HR++ glas.

Besparing enkel glas vervangen door HR++ glas

Slimme besteding van je geld

De voordelen van isolatieglas merk je meteen: je huis blijft warmer en je voelt minder kou en tocht. Had je nog enkel glas, dan ben je ook af van beslagen ramen en water op de vensterbank. Maar hoe zit het met de financiële voordelen? De kosten betaal je in één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Aantrekkelijk op de lange termijn dus. Milieu Centraal rekende het uit: de winst die je maakt als je enkel glas vervangt door HR++ glas, is vergelijkbaar met een rente van 4,5 procent op je spaarrekening. En niet te vergeten: het is ook goed voor de waarde van je woning en het klimaat.

Scroll to Top